Gebelik

Hamilelikte Ağızdan Kan Gelmesi

Hamilelikte ağızdan kan gelmesi bebek ve anne için tehlike işareti taşımadığı gibi çok ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Peki hamilelikte ağızdan neden kan gelir? Merak ettiğiniz bütün soruların cevabını bu içeriğimizde detaylı ve anlaşılır bir şekilde verdik.

Hamilelikte Ağızdan Kan Gelmesi Neye İşarettir?

Hamilelikle birlikte kadın vücudunda birtakım değişiklikler meydana gelir. Diyafram kasının yer değiştirmesi, organların birbirine yaklaşması ve basınç oluşturması, kan hacminin değişmesi vb. birçok değişiklik hamilelikle birlikte görülmeye başlar.

Bu değişimler hamileliğin fizyolojisi nedeniyle anne için oldukça doğaldır ve kadınlar bu durumu belirli bir noktaya kadar tolere edebilir. Ancak bazı durumlarda vücut, bir noktadan patlak vererek çeşitli semptomlara neden olabilir. Bunlardan biri de hamilelikte ağızdan kan gelmesi durumudur.

İlginizi çekebilecek gebelik içerikleri;

İlginizi Çekebilir!!!  31. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

Hamilelikte Ağızdan Kan GelmesiPin

Hamilelikte o kadar çok neden ağızdan kan gelmesine neden olabilir. Bu durumlardan en önemlileri ve oluşum mekanizmaları şunlardır;

  • Hipertansiyon: Hamilelikte kan basıncı ciddi bir şekilde arttığında kılcal damarlara giden kan miktarı artabilir ve kılcal damarlarda yırtılmalara neden olabilir. Bu da ağız içinde, yemek borusunda ya da yutağa yakın bölgelerde kanama odaklarına neden olabilir. Hamilelikte hipertansiyonun kontrol altına alınamaması bebek ve anne için hayati öneme sahip olduğundan en kısa süre içerisinde tedaviye başlanmalıdır.
  • Gastrit: Mide yüzeyinde ortaya çıkabilecek bir yara oluşumu zaman zaman kanamalara sebep olabilir. Bu genellikle kusma refleksiyle birlikte ağızdan kan gelmesine neden olur. Bu yaraların antienflamatuar ve antibiyotik tedavisi ile kontrol altına alınması gerekir. Ayrıca annenin normalden daha iyi bir şekilde beslenmesi gerekir.
  • Yemek borusu hasarı: Eğer yemek borusunda herhangi bir hasar (rüptür vs.) meydana gelirse de ağızdan kan gelebilir. Bu genellikle çok asitli içeceklerin tüketilmesi, acılı besinlerin yenmesi ve alkol kullanımı gibi nedenler sonucunda ortaya çıkar. Genellikle endoskopik görüntüleme ile anında tespit edilir.
  • Gece uyurken ağız içini ısırma: Eğer hamile kadın stres vb. problemler nedeniyle geceleri dişlerini gıcırdatıyorsa ve istemsizce dilini, yanağını ve dudağını ısırıyorsa sabah kalktığında ağızdan kan geldiğini görebilir. Bu durum ile baş edebilmek adına psikiyatri uzmanlarına danışılmalıdır.
İlginizi Çekebilir!!!  Estrofem Nedir? Ne İşe Yarar

Hamilelikte Kusarken Kan Gelmesi

Kusmuk içerisinde asitli sıvılar bulunur. Bu sıvı ağıza doğru gelirken yemek borusunda hasara neden olabilir. Ayrıca gastritli mideye sahipken kusulduğunda da ağızda kan görülebilir. Bu duruma genellikle kanlı gaita eşlik eder.

Eğer sık sık kusuyorsanız ve kusmuk içerisinde kan görüyorsanız size en yakın doktora giderek kan değerlerinizi ölçtürmenizi (anemi açısından) ve gastrit muayene yaptırmanızı öneriyoruz.

Hamilelikte Ağızdan Kan GelmesiPin

Gebelikte Kusarken Kan Gelmesi Durumunda Ne Yapılmalı?

Eğer bir defaya mahsus olarak kusarken kan gelmesi durumuyla karşılaştıysanız endişelenmenize gerek yok. Ancak bu durumu sık sık yaşıyorsanız altta yatan önemli bir neden olabilir.

Bu durumda öncelikle kan testi vererek kan hücrelerinizin durumunu öğrenmeniz gerekiyor. Ardından endoskopi vb. yöntemler ile midenin incelenmesi gerekebilir. Tedaviye en kısa süre içerisinde başlanması anne ve bebek sağlığı açısından önem arz eder.

Hamilelikte Kan Kusmak Bebek İçin Tehlikeli midir?

Çok miktarda kan kusulması durumunda annede kan kaybı meydana gelir. Kan kaybı durumunda bebeğe giden kan miktarı azalabileceği için bebek yeterince gelişemez ve büyüme sorunları ortaya çıkar.

İlginizi Çekebilir!!!  Yumurtlamadan Kaç Gün Sonra İdrarda Gebelik Belli Olur?

Beslenememe neticesinde başta beyin olmak üzere birçok organda küçük, orta ve büyük ölçekli hasar gelişebilir. Anne adaylarının kendilerini takip etmesi ve olumsuz durumlar ile karşılaştıklarında kadın doğum uzmanlarına danışmalarını öneriyoruz.

Gebelikte Ağızdan Kan Gelir mi?

Gebelikte ağızdan kan gelebilir. Bu kan ağız içerisindeki bir yaralanmadan olabileceği gibi gıda zehirlenmesi ve gastrit gibi önemli bir sindirim sistemi probleminin de habercisi olabilir. Tabii bu durum her hamile kadında meydana gelecek diye bir durum yoktur.

Hamilelikte Ağızdan Kan GelmesiPin

Hamilelikte Kan Kusmak Normal mi?

Normal sağlıklı bir kişinin kan kusması hiçbir şekilde normal değildir. Ağızdan kan gelmesi eğer sık sık görülen bir durum haline geldiyse muhakkak altta yatan sebep araştırılmalı ve duruma yönelik tedavi başlatılmalıdır.

İlerleyen durumlarda aşırı kan kaybı nedeniyle anemi gelişebilir. Zaten anemi açısından risk altında olan anneler beraberinde güçsüzleşir, bebeğe giden kan miktarı azalır ve tedavi süresi uzayabilir. Bu kadınlara ekstra demir takviyesi gerekebilir.

Ağızdan Kan Gelmesi Neyin Belirtisi?

Ağızdan kan gelmesi;

  • Hipertansiyon
  • Gastrit
  • Yemek borusu hasarı
  • Gece uyurken ağız içini ısırma
  • Yetersiz beslenme
  • Gıda zehirlenmesi belirişi olabilir.

Hamilelikte Uyurken Ağızdan Kan Gelmesi

Hamilelerin uyurken ağzından kan gelmesi genellikle nadir görülen ve önemli bir sağlık sorunun göstergesi olmayan bir durumdur. Hamile kadınlarda stres düzeyi artış göstereceği için gece ağız içini ısırma vb. durumlar sıkça görülür. Bu da sabah kalktığında ağız içerisinde kan görülmesine yol açabilir.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

5/5 - (2 votes)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4