İlaç Rehberi

Parasetamol Şurup Nedir?

Parasetamol Şurup Nedir?

Parasetamol şurup, ağrı kesici ve ateş düşürücü özellikleri sebebiyle yaygın olarak kullanılan ilaçlardan birisidir. Yan etkisinin az olmasından dolayı çoğunlukla baş ağrısı, diş ağrısı, kas ağrısı, grip, soğuk algınlığı ve nezle hastalıklarında sıklıkla önerilen ilaçlardan birisidir.

Parasetamol Şurup Ne İçin Kullanılır?

Parasetamol şurup, aşı sonrası yükselen ateş ve soğuk algınlığı gibi sık rastlanan hastalıklarda kullanılabilir. Bunun yanı sıra grip ve bazı enfeksiyonlara bağlı olarak oluşan yüksek ateş, kas ağrısı gibi durumlarda kullanılabilir. Çocuğunuzun ateşi yükselirse, özellikle 38°C’nin üzerinde ise, ateş düşürücü ilaç olarak Calpol şurup kullanabilirsiniz.

Özellikle bebeklerde ve çocuklarda grip nezle çok görüldüğü için, ateş baş ağrısı, burun akıntısı, halsizlik, eklem ve kas ağrısı, öksürük gibi hastalıklar sıklıkla görülebilmektedir. Parasetamol şurup ise bu tür hastalıkların giderilmesinde önemli bir rol oynar.

İlginizi Çekebilir!!!  Apranax Forte 550 mg Nedir? Ne İşe Yarar?

Parasetamol Şurup Nedir?Pin

Parasetamol Şurup Nasıl Kullanılmalıdır?

Şurubu kullanmadan önce mutlaka çalkalamanız gerekmektedir. Bununla birlikte sıvı ve kuru alan birbiriyle karışacağı için acı tat yok olacaktır. Daha sonrasında ilaç kutusunda gelen plastik kaşıkla birlikte doğru miktarda doldurarak kullanabilirsiniz. Çocuğunuz şurubun tadından rahatsız oluyorsa ilacı verdikten sonra süt ya da meyve suyu içirebilirsiniz.

Bunun yanı sıra ilacı kullanmadan önce prospektüse mutlaka bakın ve orada yazan yaş, kilo ve doz ayarlarına mutlaka uymaya çalışın. Diğer önemli nokta ise ilacı 3 günden daha sık uyguluyorsanız doktorunuza danışmanızda fayda var.

2 Günde 5 Kilo Verdiren İngiltere Diyeti için BURAYA TIKLAYIN!

Saneloc 50 Mg ile İlgili Bilgiler için BURAYA TIKLAYIN!

Benical Cold ile İlgili Bilgiler için BURAYA TIKLAYIN!

Parasetamol Şurubun Yan Etkileri Nelerdir?

Parasetamol şurubun nadir görülen yan etkileri bulunmaktadır. İlacı doğru dozlarda verirseniz nadirde olsa yan etkileri olabilmektedir. Lakin Parasetamol alerjisi oldukça önemli bir durumdur. Olası bir yan etkisinde acilen müdahale edilmesi gerekmektedir. Ciddi bir alerjik reaksiyonları bulunmaktadır bunlar:

  • Kaşıntı, şişkinlik, kabarıklık veya deri üzerinde soyulma durumu,
  • Nefes almakta veya konuşmada zorluk çekme,
  • Boğazda veya boğaz çevresinde, ağız ve dil içerisinde şişkinlik kabarıklık gibi durumlar görülebilmektedir.
İlginizi Çekebilir!!!  Aerius 5 mg 20 Film Tablet Nedir? Ne İşe Yarar?

Astım ve Calpol arasında doğrudan bir ilişki bulunmamakla beraber bazı çocuklarda hırıltı gibi belirtiler artabilmektedir. Astım hastalığı olan bebeklerde ve çocuklarda verilen dozlara dikkat edilmeli prospektüste yazan bilgiler doğrultusunda, doktor tavsiyesi doğrultusunda kullanılmalıdır.

Parasetamol şuruptan zehirlenme durumunda ise; çocuğunuzda solgunluk, iştahsızlık, bulantı ve kusma gibi durumlarda zehirlenme riski olabilir. Bazı durumlarda ise belirtiyi vermesi saatler boyunca sürebilmektedir. Bu sebeple aşırı doz veya yanlışlıkla kullanım durumunda hekiminizle iletişime geçmeniz gerekmektedir. Yüksek doz alındığı takdirde birçok ilaçta da olduğu gibi kısa süre içerisinde karaciğer hasarına yol açabilmektedir.

Parasetamol Şurup Nedir?Pin

Parasetamol Şurup Yasaklandı mı?

Parasetamol, Calpol şurubun etken maddesi, Parasetamol‘dur. Calpol, ülkemizde yıllardır çocuklarda ve bebeklerde sıklıkla kullanılmaktadır. 1991 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı bir şekilde reçeteli olarak satılmaktadır. Bunun yanında milyonlarca çocuk ve bebek bu şurubu kullanmaktadır.

Parasetamol Şurup Reçetesiz Temin Edilebilir mi?

Hayır, reçetesiz olarak temin edilememektedir. Doktorunuzdan bilgi almalı ve ilacı teşhisi konulmuş hastalıklar için kullanmalısınız. Fiyatı konusunda doktorunuzun reçetenize yazması durumuna göre alabilirsiniz. Fiyat hakkında doktorunuzun yönlendirdiği eczaneden satın alabilirsiniz. Parasetamol şurup tüm eczanelerde aynı fiyata satılmaktadır.

Parasetamol Şurup Kaç Saat Ara ile İçilmelidir?

Parasetamol şurup bir saat içerisinde etkisini göstermeye başlar. Bununla birlikte etkisi 5 saate kadar sürmektedir. Genellikle hafif veya orta derecede ki ağrıyı ve hastalığı gidermek için kullanılmaktadır. Şurubu en az 6 saatte bir kullanmanız gerekmektedir. Sabah ve akşam olarak kullanmalı veya doktorunuz tarafından sizlere belirtilen şekillerde kullanmanız gerekmektedir. Farklı bir yöntem denemek ciddi zararla neden olabilmektedir.

İlginizi Çekebilir!!!  Nasonex Sprey Nedir? Nasonex %0.05 Ne İşe Yarar?

Parasetamol Şurup Ekşi Sözlük Yorumları

Ekşi Sözlükte açılan konularda ilaç hakkında: ilacın bebeklerde ve çocuklarda kullanılabileceğini buna yönelik etken maddesi olarak Parasetamol içermektedir. Ayrıca hafif hastalıklara karşılık en yaygın kullanılan ilaçlardan birisidir.

2 Günde 5 Kilo Verdiren İngiltere Diyeti için BURAYA TIKLAYIN!

Saneloc 50 Mg ile İlgili Bilgiler için BURAYA TIKLAYIN!

Benical Cold ile İlgili Bilgiler için BURAYA TIKLAYIN!

Parasetamol Şurubun Muadili Nedir?

  • A-PER şurup 120 mg 150 ml
  • BERKO-SETAMOL 120 mg 100 ml şurup
  • MINAFEN 120 mg 100 cc şurup
  • MINOSET 150 mg/5 ml 100 ml pediatrik şurup
  • PARANOX 120 mg/5ml pediatrik şurup

Parasetamol Şurup Nedir?Pin

Parasetamol Şurup Uyku Yapar mı?

Rahatsızlık ve ateş durumunda uyuyamayan bebekler, Calpol şurubun verilmesinden sonra hastalığın hafiflemesinden dolayı uykuya daha rahat dalabilmektedirler.

Parasetamol Şurubu Emziren Anneler Kullanabilir mi?

Parasetamol şurup, emzirme dönemindeki anneler tarafından kullanılabilir. Parasetamol, anne sütü yerine geçebildiği için emziren anne tarafından tedavi edici dozlarda verilebilmektedir. Bebek üzerinde bir risk oluşturmaz.

Parasetamol Şurubun Etken Maddesi Nedir?

Parasetamol şurubun etken maddesi, Parasetamol’dur.

Parasetamol Şurup Hakkındaki Şikayetler Nelerdir?

Yan etkiler neticesiyle oluşan kabarıklık, şişkinlik, kaşıntı gibi problemlere yol açmaktadır bu tür durumlarda hekiminize danışmalı durumu belirtmelisiniz. İlacı başka bir ilaçla birlikte kullanmamalı, aç veya tok karnına kullanımını doğrulamak için reçeteli olarak aldığınız ilacı doktorunuza danışarak öğrenmelisiniz.

Rate this post

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
1