Dün küresel borsalarda pozitif bir görüntü hakimdi. MSCI Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülke endeksleri sırasıyla %1,1 ve %1,4 oranında prim yaptı. Bu sabah ise nötr bir görüntü var. Rusya’ya daha çok yaptırımın konuşulması petrol ve EURUSD paritesinde oynaklık yaratsa da gelişmenin borsalar üzerindeki etkisi sınırlı. ABD vadelileri yatay seyrederken, Çin ve Hong Kong’un kapalı olduğu Asya’da MSCI Asya Pasifik endeksi hafif artıda. Bir süredir yükseliş eğiliminde olan ve dün de %2,65 oranında prim yapan BIST100 endeksinin ise yakalanan ivme ile birlikte güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Yükselişin genele yayılması ve 50 milyar TL’lik bu yılın en yüksek işlem hacmi ile gerçekleşmesi yukarı yönlü hareketin sürebileceğine işaret ediyor. Olası yükselişlerde 2.350 bölgesi hedef olarak izlenebilir.
*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
MAKROEKONOMİ
Yurt içinde, TÜİK tarafından mart ayına ilişkin TÜFE ve ÜFE verileri yayınlandı. Mart ayında TÜFE, medyan Bloomberg piyasa beklentisi olan %5,84’ün altında aylık %5,46 arttı, yıllık bazda %54,44’den %61,14’e yükseldi. Martta; akaryakıt, tren, metro, tramvay, şehirlerarası otobüs ücreti ile otomobil fiyatlarındaki artışın öncülük etmesiyle ‘‘ulaştırma” kalemi TÜFE’yi en çok etkiledi. Et, ekmek, balık, yağ ve şeker gibi kalemlerdeki belirgin fiyat artışlarına karşılık gıda kalemindeki KDV indiriminin sarkan etkisinin fiyat artışlarını kısmi sınırladığı görüldü. Gıda fiyatlarının ve otel ücretindeki artışın etkisiyle ”lokanta ile oteller”, kur ve emtia fiyatlarının etkisiyle ”ev eşyası” TÜFE’ye başlıca etki eden diğer gruplar oldu. Kömür ve tüp gaz ücretindeki belirgin artışa karşılık meskenlerde ve tarımsal sulamada kullanılan elektrikten alınan KDV’deki düşüşün etkisiyle ”konut” grubunun etkisi sınırlandı. Altın fiyatlarındaki artış çeşitli mal ve hizmetler kalemini, sigara zammı alkollü içecekler ve tütün kalemini yukarı çekti. Giyim ve ayakkabı kalemi tarihsel ortalamalarının üzerinde artış kaydetti. Nisan ayında temel ihtiyaç maddeleri, yeme ve içme hizmetleri ve konut satışlarında KDV indiriminin TÜFE üzerinde aşağı yönlü etkide bulunması beklenirken, doğal gaz zammı ek bir baskı oluşturacaktır.
Kaynak: TÜİK.
Kaynak: TÜİK.
Kaynak: TÜİK.
Ayrıca Ticaret Bakanlığı tarafından mart ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri yayınlandı. Önceki aylara göre görünüm pek fazla değişmedi. Buna göre, mart ayında ihracattaki artış devam ederek 22,7 milyar USD’ye, ithalat da enerji ithalatındaki yüksek seyrin devam etmesiyle 30,9 milyar USD’ye yükseldi. Dış ticaret açığı ise aylık 7,9 milyar USD’den mart ayında 8,2 milyar USD’ye yükseldi. 12 aylık kümülatif rakamlara bakıldığında ise ihracat 231,9 milyar USD’den 235,6 milyar USD’ye, ithalat ise 289,8 milyar USD’den 297,1 milyar USD’ye yükseldi ve dış ticaret açığı da 61,5 milyar USD’ye yükseldi. Geçen yılın aynı ayıyla kıyaslandığında ise ihracat %19,8 artarken, artan enerji ithalatının etkisiyle ithalat %31 arttı. İhracatın ithalatı karşılama oranı %73,4 olurken, enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %95 oldu.
Öte yandan, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından yayınlanan verilere göre otomotiv sektörü satışları şubat ayında aylık %30’luk sert artışın ardından mart ayında aylık %29 (yerli üretim satışlar %21, ithal satışlar %36) oranında arttı.
Kaynak: ODD.
Almanya’da şubat ayına ilişkin dış ticaret verileri açıklandı. Şubat ayında aylık bazda ihracat %6,4 artış ve ithalat ise %4,5 artışla toparlanma kaydetti. Şubatta ihracattaki artışta özellikle AB ülkelerine yapılan ihracattaki güçlü artış (%10,4) belirleyici oldu. Ayrıca Rusya’ya ihracat, Rusya ve Ukrayna krizinin ardından şubat ayı sonlarında ülke ile ticaretin kısıtlanması nedeniyle %6,3 gerilerken, Rusya’dan ithalat ise %7,3 düştü. Özellikle AB tarafından Rusya’ya yönelik kapsamlı yaptırımlar nedeniyle Rusya ile dış ticaretteki düşüşün mart ayında belirginleşmesi bekleniyor.
Ayrıca Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin Sentix yatırımcı güveni, Rusya ve Ukrayna krizinin oluşturduğu belirsizlik ve yatırımcıların artan enflasyonist baskılar, tedarik sıkıntıları ve olası resesyona yönelik artan endişelerinin etkisiyle –7’den -18’e gerileyerek beklentilerin oldukça üzerinde sert düşüş sergiledi. Böylece endeks, Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Alt endekslere bakıldığında, cari koşullar endeksi nisanda 7,8’den -5,5’e sert gerileyerek negatif bölgeye geçerken, beklentiler endeksi ise -20,8’den -29,8’e gerileyerek negatif bölgedeki düşüşünü sürdürdü.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 15.45’te mart ayına ilişkin hizmet sektörü nihai PMI verisi takip edilecek. ABD’de öncü verilere göre hizmet PMI 56,5’ten 58,9’a yükselmiş ve ekonomik faaliyetlerde hızlanmaya işaret etmişti.
Ayrıca ABD’de TSİ 17’de mart ayına ilişkin ISM imalat dışı PMI endeksi verisi açıklanacak. ABD’de şubat ayına ilişkin ISM imalat dışı PMI endeksi, hafif yükseliş beklentisine karşın 59,9’dan 56,5’e kısmi gerilemiş ancak güçlü büyüme bölgesindeki seyrini korumuştu. Endeksin mart ayında ise 58,4’e yükselmesi bekleniyor.
Diğer yandan, TSİ 17.05’te Fed Yönetim Kurulu Üyesi Brainard’ın ve TSİ 21’de New York Fed Başkanı Williams’ın konuşmaları takip edilecek.
Avrupa tarafında da bölge genelinde mart ayına ilişkin hizmet sektörü nihai PMI verileri takip edilecek. Avrupa tarafında, Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin martta öncü hizmet PMI’larda sınırlı değişime neden olduğu görülmüştü. Genel olarak hizmet PMI’lar büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürmüştü.
Yurt içinde ise, TSİ 14.30’da mart ayına ilişkin mart ayına ilişkin reel efektif döviz kuru endeksi açıklanacak. Reel efektif döviz kuru şubat ayında kurdaki durağan görünümle 52,8’den 54,8’e yükselmişti.
Ayrıca dün açıklanan mart ayı enflasyon verisi sonrası TSİ 10’da TCMB’nin Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu yayınlanacak.
TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 1 Nisan haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 0,5 milyar USD artarak 108,6 milyar USD’ye, net uluslararası rezervin ise 0,1 milyar USD artarak 16,1 milyar USD seviyesine yükseldiğini öngörmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Garanti BBVA (GARAN, Nötr): Garanti BBVA’nın ana hissedarı BBVA, gönüllü pay alım teklifinin ilk gününde 12,2 liradan 2,7 milyon adet hisseyi satın aldı. 4 Nisan 2022’de başlayan Gönüllü pay alım teklifi süreci 29 Nisan 2022 tarihinde sona erecek olup, 20 iş günü boyunca devam edecek.
3 Şubat 2022 Tarihli Garanti BBVA Raporumuz için tıklayınız…
Global Yatırım Holding (GLYHO, Nötr): 27.01.2022 tarihli Özel Durum Açıklaması ile Şirket’in dolaylı bağlı ortaklığı Global Ports Holding Plc (“GPH”)’nin, İspanya’da bulunan Tarragona Limanı’nın kruvaziyer operasyonlarını 12 yıl süre ile (6 yıl ilave uzatma opsiyonu ile) işletme imtiyazı ihalesi için vermiş olduğu teklifin en iyi teklif seçildiğini kamuoyuna duyurulmuştu. GPH, Tarragona Yolcu Limanı’nın işletme haklarına ilişkin olarak 12 yıllık (6 yıl ilave uzatma opsiyonu ile) bir işletme hakkı devir sözleşmesi imzalayarak portföyüne eklediğini Şirkete bildirmiştir.
Tarragona, Barselona El Prat Havalimanı’na 55 dakika ve Reus Havalimanı’na 15 dakika uzaklıkta bulunan stratejik bir limandır. Tarragona, turistik Akdeniz güzergahları için tercih edilen bir destinasyondur ve şehir, antik Roma harabeleri üzerinde yükseldiği için UNESCO tarafından dünya mirası alanı ilan edilmiştir. Tarragona, yüksek sezonda Barselona Kruvaziyer Limanı’na da önemli bir alternatif oluşturmaktadır.
Koza Altın İşletmeleri (KOZAL, Nötr): Şirketin Ağrı’da bulunan Mollakara Altın ve Gümüş madeni projesi kapsamında yapılacak olan Cevher Zenginleştirme Tesisi (Yığın Liç Alanı, ADR Ünitesi, Kırma Eleme Tesisi) için yapılan ÇED başvurusu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylanarak ilgili projeye ilişkin ÇED süreci başlamıştır. İlgili projede 2022 yılı sonunda ÇED sürecinin sonuçlanmasının beklendiği açıklanmıştır.
3 Mart 2022 Tarihli Koza Altın Raporumuz için tıklayınız…
Migros (MGROS, Nötr): Şirketin, 16 adet Migros, 8 adet Migros Jet ve 4 adet Macrocenter formatında toplam 28 satış mağazası Mart ayı içerisinde hizmete açılmıştır. 31 Mart 2022 itibariyle Şirketin yurtiçinde toplam mağaza sayısı 2.598’dir. Şirketin toplam net satış alanı 1 milyon 683 bin metrekareye ulaşmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: Otogaza pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde 63 kuruş zam yapıldığı açıklandı. (Kaynak: Dünya)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Birleşim Mühendislik (BRLSM): Şirket, Çukurova Havalimanı Projesi kapsamında mekanik tesisat işlerine yönelik olarak kazandığı ihale sonucunda Favori Çukurova Havalimanı İşletmeciliği A.Ş ile 8mn EUR+KDV olmak üzere güncel kurla toplam bedeli 154,3mn TL (KDV Dahil) sözleşme imzalamıştır. İşin 2022 yılı içinde bitirilmesinin planlandığı açıklanmıştır.
Doğuş GYO (DGGYO): Şirket’in Yönetim Kurulu, Şirket portföyünde yer alan; İstanbul’da bulunan 47 adet bağımsız bölümden oluşan Doğuş Center Etiler binasındaki; 45 adet bağımsız bölümlerin, ve Doğuş Center Etiler binasındaki demirbaşların Getir Perakende Lojistik A.Ş.’ye, KDV hariç 24,85mn EUR peşin bedelle satılmasına ve elde edilecek satış geliri ile şirket kredi borçlarının ödenmesine oy birliği ile karar verildiğini açıkladı.
Konya Çimento (KONYA): Şirket yerel gazetede çıkan haberler ve yatırımcılardan gelen sorulara istinaden şu açıklamayı yapmıştır: “Bikiltaş Enerji Petrol Madencilik İnşaat Anonim Şirketi’nin (“Bikiltaş”) Şirketimiz tarafından devralınmasına yönelik haber ve söylentiler doğru değildir. Bikiltaş paylarının ana ortağımız Parficim Participations Financieres et Immobilieres tarafından devralınmasına ilişkin KAP’ta açıklama yapılmıştır.”
Reysaş GYO (RYGYO): Şirket portföyünde bulunan Giresun ilindeki 6.118 m2 deponun idari bina ve kantar odası ile birlikte toplam 6.400 m2 depolama alanı “Progıda Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.”ye 1 seneliğine kiraya verilmiştir. Kiraya verilen depodan 1 senede yaklaşık 1,2mn TL+KDV gelir elde edileceği açıklanmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 13 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 325 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,38 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,37-%2,43 bandında hareketin ardından %2,40 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 25 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 25 baz puana varan yükselişler görüldü.
GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı