Ahmet Davutoğlu, kurucular kurulunda toplumun farklı kesimlerine yer verdi
Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AK Parti) eylül ayında istifa eden eski Başbakan Ahmet Davutoğlu‘nun partileşme çalışmalarındadönemece girildi.
Kulis bilgilerine göre, Davutoğlu ve ekibinin 2-3 Aralık’ta kampa girmeleri ve bu kampa kurucular kurulunun katılması bekleniyor. Partininve amblemolmak üzereşekline söz konusu çalışma kampında karar verilecek ve bu toplantıdan birkaç gün sonra Ankara’da partinin kuruluşu kamuoyuna bir basın açıklaması eşliğinde tanıtılacak.
Ancak, Davutoğlu yakın çevresiyle yaptığı görüşmelerde, AK Parti’yi bölmek ve oradantransfer etmek gibi bir düşünce içerisinde olmadığını sık sıkediyor. Kurucular kurulunda, birkaç ay önce AK Parti’den istifa eden eski DiyarbakırCuma İçten’in yanı sıra Kürt seçmenin aşina olduğu temsilciler de yer alacak.
AK Parti’den yakın zamanda istifa eden İstanbulve hukukçu Mustafa Yeneroğlu’nun şu anda partiye katılıp katılmayacağı kesinlik kazanmadı. Ancak, kendisinin Davutoğlu ile Ali Babacan’ın parti girişimlerinin birleşmesi yönünde bir tutum benimsediği ileri sürülüyor.
Yeneroğlu geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Nazım Hikmet’in belirttiği gibi ‘Bir ağaç gibive hür ve bir orman gibi kardeşçesine’ yaşayabiliriz” demiş; ayrıca “Şehir Üniversitesi’nin karşı karşıya kaldığı hukuksuzluk, ne münferit birne de yalnızca eğitim-öğretim hakkına vurulmuş bir darbedir” şeklinde bir başka sosyal medya paylaşımında da bulunmuştu.
euronews Türkçe’nin ulaştığı Davutoğlu’nun ekibinden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, “Kurucular kurulunun listesi 100 civarında olacak; bu kişilerin 30-40 kadarı isekademe denen Davutoğlu’nun A takımından seçilecek” dedi.
Kurucular kurulunda muhafazakar kesimden olduğu gibi sol kesimden de katılımlar olacak ve Alevi, Kürt, genç, kadın gibi farklı kesimler arasında bir denge gözetilmesine önem gösterildi. Ayrıca illerin büyüklüklerine göre de bir üye oranı belirlenecek. Yeni ve yıpranmamış isimlerin katılımına özel önem gösterilecek.
Ancak yetkili, partinin 81 ilde havuzlar üzerinden teşkilatlandığına dairhaberleri yalanladı.
Öte yandan AK Parti’de devam eden yaprak dökümü, Davutoğlu’nun çiçeği burnundaki partisine katılımlar şeklinde yorumlanıyor.
Son olarak AK Parti Bayburt eskibaşkanı Hakan Kobal, pazartesi günü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Kuruluşundan bugüne yönetici vebaşkanlığı görevleri yaptığım AK Parti’den bugün itibariyle istifa ediyorum” diyerek Twitter paylaşımında Ahmet Davutoğlu ve A Takımı’ndan üç kişiyi (Ayhan Sefer Üstün, Feramuz Üstün, Selim Temurci) etiketledi.
Eski Başbakan Davutoğlu, 14 Eylül 2019 tarihinde Selçuk Özdağ, Ayhan Sefer Üstün, Abdullah Başçı, Feranuz Üstün ve Selim Temurci ilebasın toplantısı düzenleyerek partiden istifa etmişti.
Öte yandan, AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı ve Halkla İlişkiler Birim Başkanı Zeynep İşcan da,pazartesi günü AK Parti’den istifasını açıkladı. Geçmişte AK Parti’denadayı da olan Zeynep İşcan, Twitter hesabından paylaştığı istifa mesajında, “Gördüğüm lüzum üzerine Ak Parti’den istifa ettim saygılarımla” ifadelerini kullandı.
Fiziki altyapı konusunda ise; Parti’nin Ankara’dakimerkezi kiralandı. Ancak bu süreçte yapılan görüşmelerde birçok kişi kiracının Davutoğlu olması sebebiyle baskıve işinin bozulması gibi endişeler sebebiyle binalarını kiraya vermekten çekindi. Ancakmerkez şu anda Cumhuriyet Halk Partili bir belediyenin sınırları içerisinde tutuldu.
euronews Türkçe’nin görüştüğü yetkili, medyada yaygın iddiaların aksine, Davutoğlu’nun partisini kamuoyuna açıklamadan önce, kendisi de yakın bir tarihte yeni partisini kurması beklenen ancak çalışmalarını görece daha sessiz ve düşük profilli ilerleten Ali Babacan ilehareket etme teklifiyle yeniden bir görüşme yapmadığını özellikle vurguluyor.
Kaynak: Euronews.com