slot siteleri bahis siteleri hacklink
1 sene önce
1 sene önce

Limited şirket nedir?

Limited şirket nedir?

İş kurarken farklı alternatiflerle karşılaşıyorsunuz. Karşılaşacağınız en yaygın şirket türlerinden biri limited şirkettir. Birden fazla kurucusu olan işletmeler için ideal olan limited şirketler, şahıs şirketlerine göre daha karmaşık yapılara ve prosedürlere sahiptir. Halka açık limited şirket kurmanın detaylarını merak ediyorsanız aşağıdaki bilgileri inceleyebilirsiniz.

Limited şirket nedir?

Halka açık limited şirket, adından da anlaşılacağı gibi, sınırlı sayıda ortağı olan bir şirket türüdür. Halka açık limited şirketlerin en az 2, en fazla 50 ortağı olabilir. Bu nedenle tek başına şirket kurmak isteyenler şahıs şirketini, 50’den fazla ortaklı şirket kurmak isteyenler ise kollektif, limited veya anonim şirketleri tercih etmelidir. Halka açık limited şirketlerin sahip olması gereken kurumsal yapılar kanunla belirli standartlara bağlanmıştır. Örneğin, her limited şirketin bir yönetim kurulu ve yönetim kuruluna başkanlık etmek üzere atanmış müdürler ve müdürler olması gerekir. Limited şirketin bir diğer özelliği de kuruluş aşamasında sermayesinin ve paylarının açıkça belirtilmesidir.

Şirket nasıl oluşturulur? Bir iş kurmanın adımları nelerdir?

“Bir fikrim var, işimin uzmanıyım ama nasıl iş kuracağımı bilmiyorum, bir işe başlamam kaç gün sürer, işin maliyeti nedir bilmiyorum” diyen çok sayıda girişimciden biriyseniz. maliyetler, sermaye büyüklüğü ve işletme türü nasıl belirlenir” başlıklı bu yazı tam size göre! Yol haritanızı çizmenize yardımcı olacak yazımız sayesinde, iş kurma aşamalarını bilinçli olarak geçebileceksiniz.

Gerekli sermaye nedir?

İş yaratma süreçleri ortalama iki ila üç gün içerisinde tamamlanır. Şirket, yaşamını devam ettirecek yeterli geliri sağlayana kadar, sermaye büyüklüğünün nakit ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar olması beklenmektedir.

Sıradaki Haberi Oku  Motorin 25 lirayı geçti

Asgari sermaye, limited şirket için 10.000 TL ve anonim şirket için 50.000 TL’dir. İlk etapta yatırımlar yapılıyor, cihazlar alınıyor ve büyük ithalatlar yapılıyorsa ileride ödeme sorunları yaşamamak için bu tutarların daha yüksek olması gerekir. 10.000 TL civarında sermayeli tek ortaklı bir işletme için kira ve mali müşavir ücretleri hariç olmak üzere giderler 1.500-2.000 TL civarında olacaktır.

Limited şirket kurulurken belirlenen (taahhüt edilen) sermayenin ödenmesi zorunluluğu yoktur, ancak anonim şirket kurulurken tespit edilen sermayenin ¼’ünün dernek kurulmadan önce yatırılması zorunludur.

Limited şirket kurmanın maliyeti nedir?

Limited şirket kurmanın maliyeti şirketin faaliyet göstereceği sektöre göre değişiklik gösterdiğinden şirket açmak için tek bir maliyetten bahsetmek mümkün değildir. Örneğin, bir limited şirketin ticari işlem yapma maliyeti; Başvuru sürecinde alınan sermaye, ofis kirası, sanal ofis atakent ، yerleşim ücreti ve damga ücretlerinin toplamıdır. Hizmet sektöründe faaliyet gösterecek bir firma bu maliyetlere ek olarak belediyelere vergi ve ruhsat ücreti öder. Bu nedenle, iş kurma maliyetlerinizi hesaplarken öncelikle sektöre özel ödemelerinizi araştırmanız iyi bir fikirdir. Limited şirket için gerekli asgari sermaye 10.000 TL’dir. Ayrıca her ortağın 25 TL ve katları şeklinde sermaye koyması zorunludur.

Ne tür bir iş olmalı?

Sorumluluklar ve faydalar, şirket türünün “limited” veya “anonim” olmasına bağlı olarak değişecektir. Genel olarak limited şirket ile anonim şirket benzer olsa da aralarında bazı farklılıklar vardır. Halka açık limited şirket, asgari sermaye miktarı açısından avantajlıdır. Ancak halka açık limited şirketin ortaklarının sorumlulukları da sınırsızdır.

Sıradaki Haberi Oku  Anadolu Mobilya Fuarı 'Çiçek' açtı

Anonim şirket ortaklarının sorumlulukları, işe yatırdıkları sermaye ile orantılıdır. Anonim şirketlerde pay değişimi noter kanalıyla yapılır, anonim şirketlerde buna gerek yoktur. Şirket hisselerinin satışının değerinde bir artış olursa, anonim şirketlerde teşvikler vardır.

Kayıt işlemine başlamadan önce iyi bir mali müşavir seçmenizi tavsiye ederiz. Mali müşaviriniz ile iş operasyonlarınızı gözden geçirerek hangi iş modelinin en uygun olduğuna karar verebilirsiniz. Yönetim, hissedarlar, sermaye vb. İşletme sahibi olarak işi yürüteceğinizi ve birçok yükümlülüğünüz olduğunu unutmayın.

Halka açık limited şirket veya halka açık limited şirket arasında karar veremiyorsanız “Halka açık limited şirketin kurulması” yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir iş kurmak için ne yapmalı

-Ayrıca şirket türüne de karar verdiniz, artık kuruluş aşamasında yapmanız gereken iki kayıt işlemi var: ilgili ticaret odasına kayıt olun ve ilgili vergi dairesine vergi mükellefi açın.

-Öncelikle şirket merkezi olarak belirteceğiniz adresinizi belirlemeniz gerekmektedir. Kira sözleşmesini imzaladıktan sonra danışmanınız ile birlikte ana sözleşmeyi hazırlamanız gerekmektedir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken hususlar var: Firma ünvanı ve NACE kodunun belirlenmesi gibi. Ana sözleşmeyi hazırladıktan sonra mali müşaviriniz ile bu ana sözleşmeyi gözden geçirmelisiniz. Ana sözleşme Mersis sistemi üzerinden hazırlanacaktır. Potansiyel vergi numarası da bu aşamada sisteme bildirilecektir.

-Sonra pek sevmeseniz de ilgilenmeniz gereken noter işleri var. İlk ziyaretiniz sırasında noterde bastırılacak ana sözleşmeyi imzalamalı ve mali müşavirinize şirket kurma yetkisi vermelisiniz.

-Noter tasdikli ana sözleşme ve sistem üzerinden elde edilen potansiyel vergi numarası ile bankada şirket adına bir hesap açmanız ve sermayenin ¼’ünü bu hesaba yatırmanız gerekmektedir. Bu para firmanız kurulana kadar banka tarafından bloke edilir. İşletmeniz oluşturulduktan sonra blokaj kaldırılır ve paranızı kullanabilirsiniz. Kuracağınız şirket halka açık bir limited şirket ise; Bankada hesap açıp bu hesaba sermaye yatırmak gerekli değildir.

Sıradaki Haberi Oku  Okyanusedu.com.tr

-Şirket kaydı için, danışmanınız artık gerekli belgeleri (talep, ana sözleşme, ana sözleşme, banka bloke mektubu, rekabet fonunun ödenmesi vb.) içeren dosyayı yetkili ticaret odasına sunabilir. Belgelerinizde eksik belge yoksa Ticaret Odası bir veya iki gün içinde kayıt işlemini tamamlayacaktır.

-Şirketiniz Ticaret Odası’na kaydolduğunda ikinci kez notere başvurmanız gerekecektir. Bu sefer imzalayacağınız kurulu şirket imza sirkülerini hazırlayacaksınız. Şirket başkanı olarak mali müşavirinize noterden bir vekaletname vereceksiniz. Ayrıca yöneticilerin vergi dairesine başvuru için kimlik veya nüfus cüzdanlarını notere tasdik ettirmeleri ve noter tasdikli suretlerini mali müşavirlerine ibraz etmeleri gerekmektedir.

-Mali müşaviriniz, Ticaret Sicilinden resmi onaylı şirket defterlerini alacak ve bir dilekçe ile vergi dairesine tescil başvurusunda bulunacak ve gün sonunda şirketinizin vergi levhasını çıkaracaktır. Vergi dairesi işyerinizin bulunduğu adrese sandık görevlisi gönderecek, sandık görevlisi iş adresine gelerek sandıkta hazır bulunmanızı ve sandık tutanağını imzalamanızı isteyecektir. DRO sizi adreste bulamazsa, geri arama talebinde bulunmanız gerekir.

İşletmeniz artık kurulmuştur. Tebrikler!

Fatura takibi, gelir-gider takibi gibi ön muhasebe süreçlerinizi kolaylaştırmanın şimdi tam zamanı! Paraşüt ile muhasebenizi kolayca yönetebilir, mobil uygulamaları ile dekont kaydı, çek kaydı, barkod tarama, fatura gönderme gibi işlemleri her yerden gerçekleştirebilirsiniz.

En Çok Okunanlar
Tüm hakları saklıdır.
instagram takipçi satın al instagram takipçi satın al instagram takipçi hilesi instagram takipçi satın al ilaç rehberi Seo paketleri